2014. július 12., szombat

Illemszabályok 8 - Tanulás, müvelödés



TANULÁS, MÜVELÖDÉS, SZÓRAKOZÁS


Drága kincsünk a könyv

Ne ugráltassuk feleslegesen a magunk kényünk-kedvére a könyvtárosokat!



 Iskolai gondok

Nem szükséges (ha nem tartod megfelelőnek), hogy a tanárod a barátod legyen, de mindenképpen igényeld tőle a tudását! Addig ne nyugodj meg, amíg meg nem tanulod a tantárgyát!
Ha pedig olyan, amilyennek a te példaképedet, a követni való felnőttet megálmodtad, akkor tanuld ne csak a tárgyát, hanem a viselkedését, a szemléletét, az életvitelét is! Életre szóló, legendás tanár – diák barátságok születtek a múltban, és szerencsére születnek most is, mindkét fél hasznára!

Múzeum, képtárak

Általános tudnivalók

Fagylalttal, hot-doggal, szendviccsel stb. nem illik és nem is szabad múzeumi termekbe menni.
A múzeumi termekben ne trappoljunk, lassan csendesen haladjunk előre, beszédünket is fogjuk suttogóra.

SZÍNHÁZ – OPERA – KOMOLYZENEI KONCERT

Nagyon fontos az elején, hogy meghívott vendégek vagyunk-e, vagy magától értetődően fizessük ki a jegyünket.
E helyekre nagyon nem illő az egész nap használatos ruhákban menni! A legszegényebb fiatalnak is kell, legyen egy fehér blúza/inge és sötét szoknyája/nadrágja. Lehet ez az alapöltözékünk. Ha ezenkívül van a lányoknak „színházi” ruhájuk, vagy a fiuknak egy jobb szövetből készült öltönyük, akkor roppant elegánsak lehetnek. Természetesen színházban kerülendő az edző cipő, a sport zokni, a tarka, kockás kihajtott ing, a köldököt láttatni engedő felsőrész. (Érdekes e helyek női divatja, mert lehet a ruhád mélyen dekoltált, csupasz vállaidat is mutogathatod, de miniszoknyában, harisnya nélkül a hosszú lábaidat láttatni nem való, és a hasadat sem ruha nélkül!)
A férfiak frissen borotválkozzanak, és mindkét nem gondosan fésülködjön meg e programok előtt. 



Az esetleges ruhatári költségeket a jegy árával együtt tisztázzuk.
Ha elkésünk, a sorba bemenetelkor, arccal a sor nézői felé (háttal a színpadnak) menjünk be, elnézést kérve az alkalmatlankodásért!
Társaságunk egy férfi vagy fiú tagja vezesse a többieket a kijelölt szék sor számozott helyeihez. Ö megy, elöl. ha egy fiú kettesben van egy lánnyal, övé ez a tisztség.
A függöny felgördülése után még suttogni sem illik.
Nagyon súlyos modortalanságra vall, ha mobiltelefonunkat a zsebünkben hagyjuk, és az megcsörren előadás közben.
A hirtelen tüsszentési kényszerről már beszéltünk (orr befogás). Makacs köhögéssel, sajnos, minél kisebb feltűnéssel, de ki kell mennünk a teremből. Orr fúvásról ne essék szó, mert kulturált, jól nevelt ember nem megy náthásan ilyen helyekre.
Akkor tapsoljunk, amikor a többiek, akkor viszont tegyük! Ne szégyelljük kinyilvánítani, hogy nekünk valami nagyon tetszik!
Véletlenül se fűzzünk előadás vagy koncert közben „diszkrét” megjegyzéseket a halottakhoz, látottakhoz. ( Valószínűleg senki sem kíváncsi véleményünkre!)
Ha társaságunk páholyban ül, az első sor székeivel a hölgyeket kínáljuk meg!
Ha mi már láttuk a darabot, vagy ismerjük az irodalmi alapját, ne tartsunk az első szünetben előadást a mű végkifejletéről.
Súlyosan vétünk a jó modor ellen, ha operát hallgatva, egy ária dallamát felismerve, az énekessel együtt – akár halkan is – dúdoljuk azt.
Ha nem tetszik vagy unjuk a darabot, koncertet, tartsuk meg róla a véleményünket magunknak a felvonásközig vagy szünetig. Aztán ha gondoljuk, menjünk el! De előadást mocorgással, pisszegéssel, fecsegéssel, tüntető oda nem figyeléssel zavarni nagy tapintatlanság!
Általában mindenben kerüljük a feltűnést!

MOZI

Ez kevésbé ünnepélyes alkalom, nem is szükséges külön felöltöznünk rá (azért az egész nap használatos pólót lecserélhetjük tisztára!). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése