2017. május 16., kedd

Erdélyben is a Reformáció 500. évében járunk (I)

("A REFORMÁCIÓ 500. évében vagyunk. Fél évezrede reformátusként tiszteljük a minket végtelenül szerető Istenünket. Azonban igazából mégis csak az a legfontosabb, hogy a mi szívünkben mit gondolunk erről. Az számít, hogy mi miért gondoljuk és valljuk magunkat reformátusnak. Ez a kép nagyon röviden jól összefoglalja a református közös hitvallásunk. Ebben helye van a te és az én személyes hitvallásunknak is a REFORMÁCIÓ 500. évében." - ebben a rövid leírásban próbáltam a Facebookon elmondani, hogy)
A REFORMÁCIÓ 500. éve nemcsak nekem, hanem mindnyájunknak nagy ünnep. Azért fontos megértenünk a 2017-es évnek a fontosságát, mert a REFORMÁCIÓ 500 imázsfilmének szavaival élve ilyenkor "fel kell ismernünk, amikor mérföldkövekhez érkezünk, meg kell álljunk egy pillanatra, hogy megértsük, azt, hogy hogyan is jutottunk idáig, azért, hogy majd megújult lendülettel folytassuk utunkat". Valóban igaza van Gundel T. Gábornak amikor ezeket mondja, azonban ettől nekünk még nem sikerült megfogalmaznunk, hogy nekünk személyesen mit is jelent reformátusnak lenni és a REFORMÁCIÓ 500. évét ünnepelni. Reformátusnak lenni, véleményem szerint többet jelent, mint egész egyszerűen vallásosnak lenni, úgy gondolom, hogy reformátusnak lenni az egyfajta identitást is jelent. A kérdés az, hogy hogyan tudod te, és hogyan tudom én ezt megfogalmazni és megélni. Őszintén szólva még nekem sem sikerült egy pontos választ kidolgoznom, pont ezért gondolom a 2017-es évet kihívásnak, mert a végén igenis jó lenne választ adni. Főleg azért, mert az identitás csak hitvallás segítségével lehet igazán identitás. 
Addig is szívesen hallgatom mások bizonyságtételét. Ma este egy videóra akadtam, amely a 


mutatja be a REFORMÁCIÓ 500. évében. Örömmel töltötte el szívemet, hogy itthon Erdélyben is sokan, sok helyen ünneplik és próbálják megfogalmazni református mivoltukat. Erre jó példa volt ez a találkozó a Hunyad (Egyház)megyei reformátusok között,  akik noha mindnyájan szórványban élnek, de akik ennek ellenére, egy felemelő élményben részesülhettek, mert azt látták, hogy "többen vagyunk, hogy vagyunk, hogy létezünk [...] merthogy egymás hite által gazdagodunk" (R.Cs). Soli Deo Gloria. 

Amíg én azon dolgozok, hogy megfogalmazzam, azt hogy mit jelent nekem a REFORMÁCIÓ 500. éve, addig te is megoszthatnád velem/velünk azt, hogy NEKED, MIT JELENT A REFORMÁCIÓ, s mit jelent ez a jubileumi év?