2017. november 27., hétfő

Ettől minőségében biztosan javulni fog a közösségben eltöltött időd! – Mi – Minden + teológia blog



Az ember alapvetően társas lény, ezért természetes igénye a közösségi lét, a közösségben való létezés. Ennél fogva tehát minden ember tartozik (legalább) egy közösséghez. A közösségek általában vagy érték, vagy érdek alapján csoportosulnak. Azért járunk iskolába, hogy tanult, értékes emberekké váljunk, majd azért dolgozunk, hogy egyéni értékeink fontossá és főleg hasznossá váljanak családunk, barátaink és nem utolsó sorban a társadalom számára.

A keresztyén ember valamilyen felekezethez tartozik, a fő közössége ahova eljár, hogy másokat (főleg lelki értelemben) gazdagítson, miközben ő is meggazdagszik az a gyülekezet. A gyülekezetbe való járás egy idő után olyan rutinossá válhat, hogy észre sem vesszük azt, hogy a szociális hálónk (azon emberek, akikkel kapcsolatban vagyunk) csak pár emberre korlátozódik, éspedig azokra, akik mellett minden vasárnap a templomban ülünk.

 
Meg kell előznünk a kapcsolati elszegényedést!


Íme, 5 ok, ami miatt a következő vasárnap a megszokottól eltérően egy másik helyre kell ülnünk a gyülekezetben:


1.
 Új ismerősökre fogsz szert tenni. Lehet, hogy már szinte mindenkit ismersz abban a közösségben, ahová tartozónak mondod magad, azonban azzal, hogy megváltoztatod a helyed, esélyt adsz arra, hogy ezeket az embereket még jobban megismerd. Mindenképpen jobban fogod értékelni a gyülekezet (mint Krisztus test) tagjait.
2. Általában fejlődni fog az alkalmazkodási képességed. („A valódi intelligencia, az a képesség, amellyel alkalmazkodni tudunk a változásokhoz.” Stephen Hawking) Itt egy elég meredek felszólítás: ülj minden héten máshova! Ezzel nemcsak saját magad tudod kipróbálni egy új kihívásban, hanem alkalmazkodni tudsz majd a gyülekezet életében bekövetkező változásokhoz is.
3. Más nézőpontból és másképpen fogsz részt venni az istentiszteleten/ közösségi alkalmon. Furcsa módon a helycsere, a közösségi élményt is megváltoztatja. A közösségi vezetőt más szemszögből fogod látni, a hangokat másként fogod érzékelni… Minden új lesz … (Ha nem hiszed, próbáld ki!)
4. Általában a kényelmes élethez (még a közösségi életünket is) szoktatjuk magunkat. Szokásokat veszünk fel: ugyanoda parkolunk, ugyanazon az ajtón megyünk be, ugyanazt az utat járjuk be közösségi tereinkben belül, ugyanoda ülünk. Semmi sem változik, néha még az Istennel való kapcsolatunk mélysége sem.
5. Ha mindig ellenállsz a változásnak, akkor a szíved egy sötét foltját veheted észre. Meg lehet okolni azt, hogy miért szeretünk ugyanoda ülni, hacsak nem egész egyszerűen a makacság az oka. Ha mégis, akkor ajánlott egy kicsit elgondolkodnunk ezen.



Oszd meg a gondolataid! Nem haragszom, ha eltér a véleményünk…