2017. május 14., vasárnap

Feltámadás (Risen, 2016) - filmajánló




Keresztyén filmek; filmek, keresztyén szemmel (I)
-    EVANGÉLIUMI GONDOLATOK A FILM MELLÉ  -  



Amerikai akció, kaland, dráma; 107 perc
Főszerepben: Joseph Fiennes (Clavius); Rendezte: Kevin Reynolds

A film magyar szinkrónnal megnézhető a következő linken:  http://videa.hu/videok/film-animacio/risen-2016-magyar-akcio-drama-kaland-yexEhkpIPQK6vxcL






A film „evangéliumi töltete”: 100%


             Anno, több ifiben is feleltem a „Filmklub” megszervezéséért, most nem csak kritikailag tudok hozzászólni egy filmhez, hanem teológusként is, evangéliumi gondolatokkal. Mindig kérdés az, hogy melyik a legjobb keresztyén film, illetve az is, hogy ezek a filmek mennyire hitelesen adnak vissza bibliai történeteket, gondolatokat.

             Pár napja egyik barátommal arról beszélgettünk, hogy vajon kinek mit jelent a húsvét üzenete? Ki, hogy éli meg azt, hogy Jézus Krisztus az első húsvétkor nemcsak, hogy feltámadt, hanem mindezt értünk tette? Arról beszélgettünk, hogy ilyenkor az emberek, különböző módon próbálják a húsvétot ünnepelni: ki azzal, hogy nagyhéten és húsvétkor istentiszteleten vesz részt, mások pedig kevesebbet töltenek a gyülekezet közösségében, de annál többet a szeretteik körében. Mindegy is, hiszen nem az a lényeg, hogy ki hogyan ünnepel, hanem az, hogy ünnepel, örül annak, hogy Krisztus az ő életének is része lett. Olyanok is vannak, akik ilyenkor évről - évre megnézik kedvenc keresztyén filmüket.

                 Általában azt lehet elmondani, hogy a film nem egy keresztény szereplő szemszögből közelíti meg a témát, hanem egy Római katona „nyomózó” szeme által, aki az igazságot keresi. A produkció az evangélium igazságát akarja bemutatni, nem meghökkenteni kívánja az embert, a döntést pedig ránk hagyja, bár az érzékelhető, hogy inkább Jézus és a kereszténység mellett teszi le voksát a rendező.

                „Látván pedig a százados, aki vele átellenben áll vala, hogy ekként kiáltva bocsátotta ki lelkét, monda: Bizony, ez az ember Isten Fia vala!” (Márk 15,39) Azt is mondhatnánk, hogy a film végigviszi a nézőt egy olyan úton, amelyet a római százados megélt. Nem azzal foglalkozik, hogy bemutassa Jézus életét, hanem azt mutatja be, hogy ez az ember, hogyan látja a feltámadás körüli eseményeket. Azt mutatja be, hogy mi az, amit a keresztyén embernek el kell hinnie, amikor felismeri Isten hozzá való kegyelmét Jézus Krisztusban. Mert nemcsak a mai világban, - ahol példának okáért a Discovery Channel History ontja a teológiai képtelenségeket - hanem abban a világban is nehéz volt a feltámadás tényét elfogadni, bár éppen ebben áll a keresztyén ember keresztyénségének a lényege, hogy szívünkben higgyük azt, hogy az Isten feltámasztotta őt, Jézust a halálból (Róm 10,9). A film nem Jézus csodáinak sorozatát mutatja be, hanem a legnagyobb csodát: a feltámadást, csak sokkal részletesebben. Clavius, a római százados, a film főszereplője, fokozatosan szembesül a feltámadás tényével, s szíve lassan, de biztosan átalakul, míg végül Krisztus elkötelezett követője lesz.



  • Clavius: Nem is tudom, mit kérjek.
  • Jézus: Ami a szívedben van.
  • Clavius: Nem tudom mindezt összeegyeztetni... az általam ismert világgal.
  • Jézus: A saját szemeddel láttad, mégis kételkedsz benne. Képzeld el azok kételyét, akik nem láttak. A feltámadás tényével fognak ők is szembesülni.
  • Jézus: Mitől félsz Clavius?
  • Clavius: Hogy tévedek. (Értsd: rossz útra térek)
  • Jézus: […] Akkor hát ismerd meg Istent!
  • Clavius: Amikor meghaltál, ott voltam. Sőt, segédkeztem a halálodban.
  • Jézus: Tudom. Mit akarsz, Clavius?
  • Jézus: Bizonyosságot? Békét? Egy napot halál nélkül   (párbeszéd részlet a filmből) 




                   Clavius ekkor már ismeri az igazságot, több ízben találkozott a feltámadottal. Már bánja, hogy bántotta Krisztusát. Jézus ennek ellenére szereti, de annyira, hogy azt adja meg neki, amire legjobban vágyhat a katona: egy napot, amelyben nincs harc és nincs halál. Ezzel véglegesen győz Clavius szívében. Azt kapta meg Clavius, amire legjobban vágyott: Isten országát (Mert az Isten országa [...] igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm - Róm 14,17.)Valaki azt mondotta, hogy a különbség Buddha, Allah és Jézus között a következő képben ragadható meg: Ha beleesel a szakadékba, Buddha azt fogja mondani :„tanulj meg kimászni onnan”, Allah, azt, hogy „te vagy a hibás, azért mert beleestél”, Jézus meg utánad fog menni a szakadékba.

                    Valóban, amikor valaki megismeri Jézust, akkor örökre elhiszi és megvallja, azt hogy Isten feltámasztotta Jézust a halálból, éppen azért, hogy őt megváltsa. Azzal lehet vitatkozni, hogy hosszú volt Jézus haja vagy sem, viszont azzal már kevésbé, hogy annyian látták és annyian beszámoltak a Feltámadottról, hogy azt - történetileg is - tudatlanság lenne megkérdőjelezni. Márk evangéliumának van egy roppant érdekes része: tudjátok-e azt, hogy ki az, aki először kimondja Jézusról azt, hogy „Isten, Fia volt”? Nem a tanítványok, nem azok, akik meggyógyultak az érintésétől, hanem a pogány, a hitetlen százados, akinek semmi köze nem volt az egészhez! Valójában a ”Feltámadás” című film, ezt az egyetlen hitvalló momentumot (Márk 15,39) mondja el 107 percben. 


Kívánok egy pihentető vasárnap délutánt a „Feltámadás” című film társaságában. Békesség Istentől!
A fim magyar szinkrónnal megnézhető a következő linken:  http://videa.hu/videok/film-animacio/risen-2016-magyar-akcio-drama-kaland-yexEhkpIPQK6vxcL
 (Ha valaki jobb minőségben szeretné megnézni, s nem tudja megszerezni, annak odaadhatom egy USB sticken, vagy átküldhetem a torrent fájlt, amiről majd le lehet tölteni HD minőségben)

Önnek melyik a kedvenc 'Jézus filmje'? És miért?