2017. június 21., szerda

Mitől lehetünk boldogok? (II)

 Istent vágyva lehet boldogan élni

„Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.” Mt 5,3 

- Mit mond a teológia a boldogság kapcsán? (Gondolatok a Boldogmondásokhoz) – 
 
Kik a lelki szegények? Kik a szegények? Itt általában a szegényre kell gondolni, nem a társadalmi szempontból kirekesztettre, például a falu végén élő cigányokra, vagy a városi hajléktalanokra, nem az érzelmileg gyengékre, akiket az élet megviselt, nem az iskolázatlanokra. Nem, itt nem ilyen értelemben kell beszélnünk a szegénységről, hanem a lelki értelemben szegényekről. Azokról van itt szó akik Isten akaratával, gondolatival, lényével szemben szegények, akik nyomorultak Isten előtt, akik alázattal leborulnak előtte és tőle várják életük teljes égészére a megoldást, nagyon röviden, akik szomjaznak, sóvárognak Isten után, mert rá vannak utalva  (Vö. Zsolt 12:5; 14:6; 22:24; 37:14; 69:29; 70:5; 86:1; 88:15; Ézs 61:1)


Mi a Boldogmondások értelme? 

A mennyről az arany utcák jutnak eszükbe, a gazdagság. Tehát a boldogok azok, akik gazdagok (hatalom, szerelem, önmegvalósítás)? Azokról van szó, akikről már beszéltünk az elején? Hogy áll össze tehát a kép? Játszódjunk egy kicsit ezekkel a szavakkal: azt mondtuk, hogy azok „a boldogok, akik gazdagok, akik pénzesek. S azok a szegények, akiknek nincs országuk.” Vajon ezt lehet ebből megérteni? Nem! Hiszen nem véletlen a szórend: a szegények a boldogok, hiszen övék a gazdagságnak országa. Más szavakkal Jézus Krisztus a Boldogmondásokban azt szeretné velünk megértetni, hogy nem azok a boldogok, akik az emberi dolgokban hisznek, és attól várják boldogságukat, hanem azok, akik tőle várják boldogságukat, tőle várják életük megoldását. 

„Istent vágyva lehet boldogan élni”

Ezt hogyan tehetjük meg? Úgy hogy nem abban bízunk és hiszünk, amit általában ez a világ kínál nekünk, hanem átértelmezzük a boldogságról alkotott fogalmunkat és meglátjuk, megtapasztaljuk, hogy kik is igazából a boldogok


A BOLDOGOK a lelki szegények, a sírok, a szelídek, akik éhezik és szomjúhozzák Jézus Krisztus igazságát, az irgalmasok, tiszta szívűek, a békességre igyekezők, akik kiállnak Jézus Krisztus igazsága mellett. Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyekben. (Mt 5,3-12)






A "Mitől lehetünk boldogok" sorozat harmadik részében arra a kérdésre keresem a választ, hogy "Hol van a helye a boldogságnak a keresztyén ember életében".

Önt hogyan teszi boldoggá Isten? Mitől boldog?