2017. július 30., vasárnap

Közelebb kerülök Istenhez pusztán egy jó döntés által?

Mondj nemet a függőségekre! Úgye ismerősen hangzik? Bizonyára sokan hallottuk ezt a népszerű kampánybeszédet. Önmagában ez egy jó tanács, és valóban sokan képesek könnyedén nemet mondani főleg ha nem függők. A valósághoz azonban szervesen az is hozzátartozik, hogy sokszor sokan képtelenek vagyunk nemet mondani valami ártó dologra, egyszerűen képtelenek vagyunk a jó döntést választani.

A mai bejegyzésben egy újabb keresztyén tévhitet vizsgálunk meg. 


Mit tehetünk, ha tudjuk, hogy mi a helyes de mégsem tesszük?


Elég egyszerü másnak azt mondani, hogy "mondj nemet"  vagy azt hogy "hozd meg a jó döntést" , pont azért mert mi nem az ő cipőjében járunk. Ennél sokkal komplikáltabb a kérdés, mert ez azt feltételezné, hogy a lelki növekedés kulcsa az akaraterő, vagy a helyes információ birtoklás. Pál maga is ugyanaezzel a nehéz helyzettel küszködik:  "Mert amit cselekeszem, nem ismerem: mert nem azt müvelem, amit akarok, hanem amit gyűlölök, azt cselekeszem." (Róma 7,15).  Láthatjuk, hogy Pál rendelkezik az információval, tudja, hogy mi a jó, némi akaraterő is van benne, mégis a kudarcba fullad.  Miért történik ez? Pál szerint az akaraterő nem visz előre, mert mivel emberi nem tökéletes. Az apostol szerint téves úton járunk, ha úgy gondoljuk , hogy egyszerűen a meghozott jó - döntés a lelki növekedés kulcsa.
Ezzel szemben Jézus gyönyörűen megfogalmazza, hogy hogyan lehet Istenhez ragaszkodni: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből". Lehet, hogy sokaknak ez az ige pusztán egy akaraterőt mutat, de itt Jézus sokkal többről beszél. Amikor Istenhez fordulunk tegyük azt  teljes valónkkal, a tökéletetlen akaratunkkal, elménkkel. Ebben az Ő ereje segít. 


Mit jelent teljes elménkkel , teljes szívünkkel szeretni Istent?

       Amikor Isten elé járulunk, vigyük bizalommal a rosz oldalunkat is, valljuk be bűneinket , mondjuk ki a gonosz gondolatainkat Isten és a testvéreink előtt. Ha őszintén felvállaljuk magunkat, Isten közbelép és Ő maga fogja munkálni bennünk a tökéletes akarást. Isten lelke által vagyunk képesek akarni azt amit Isten is akar: " mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.  Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent," (Filippi 2, 12-13).
       A jó döntés önmagában nem hoz lelki növekedést, pont, hogy a jó döntés a lelki növekedés eredménye. A jó döntőképességet Isten az ő Lelke által munkálja az emberben. Csak Istennel tudunk jó döntéseket meghozni. 


Henry Cloud és John Townsend pszihológus lelkészek tollából. Eredetiben itt.
 
Te milyen jó döntést vagy képtelen meghozni ?  Mi az a rossz ami ismétlődik az életedben?