2017. szeptember 17., vasárnap

Hagyd a múltat magad mögött

Bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a mondat: ″a múlt az múlt, ami elmúlt már nem számít, annak már nincs hatalma felettünk″. Valóban így van?  Sorozatunkat egy újabb tévtanítással folytatjuk ami a múlthoz való viszonyról beszél.  

Múltunk téves értelmezéséhez hajlamosak vagyunk bizonyos bibliai igéket is felhozni amivel igazoljuk a téves hozzállást. Ilyen  ige a Filippi 3:13-14, ahol Pál apostol is a múlttal való leszámolásról beszél: Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért″. Ha megnézzük ennek az igerésznek a szövegkörnyezetét, láthatjuk, hogy Pál itt nem régi bűnökről beszél, hanem Pál itt arról beszél, hogy maga mögött hagyta azt a téves életmintát ami az önigazultságról szólt.
Hogyan dolgozzuk fel helyesen a múltunk nehéz pillanatait? Íme 4 tipp

1.      Határozd meg pontosan a múltbeli eseményt. A múltunk ugyanúgy teljes mértékben hozzátartozik életünkhöz, ezért nem számít, hogy egy kellemetlen esemény milyen régen történt. A fontos az , hogy felszínre hozod azt a részt, azt az eseményt az életedből.  Nem lehet lezárni egy múltbeli eseményt , ha rejtegetjük.
2.      Bocsáss meg azoknak akik megbántottak. A megbocsátás, az elengedés múltunk feldolgozásának egyik fontos lépése. Nevezd meg pontosan a helyzetet, személyeket akik megbántottak. Fontos, hogy tudjuk pontosan, hogy mi történt velünk.
3.      Gyászold el a vesztességeket. A múlt felé való nyitás utat ad az elengedésnek, ezáltal képesek leszünk elengedni valamit vagy valakit akihez ragaszkodtunk. Az elengedés utat nyít az új élet, a jelen felé. Ha magunkban tartunk múltbeli sérelmeket, be nem teljesült célokat, vágyakat, azok fogva tartanak minket.
4.      Tarts bűnbánatot. Az önvizsgálat szintén a múlttal való szembenézés egyik fontos lépése. Nézzük meg, hogy mit hozunk származási családunkból. Isten az Ószövetségben sokszor figyelmezteti Izraelt, hogy ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, bűnöket mint az előző generációk.( 2Krónikák 30:7-8). Imádkozz, hogy teljes részletében ismerd meg a származási családod múltját, hibáit. Ha van egy tiszta képünk múltbeli eseményekről, hibákról, akkor Isten segítségével elfordulhatunk ezektől.


Téves elképzelés az, ha csak egyszerűen magunk mögött akarjuk hagyni a múltat úgy mintha semmi sem történt volna. A múltunk, jelenünk, jövőnk személyiségünk, életünk szerves részei. Nem lehet megváltoztatni a múltat, de a viszonyulásunkat a múlthoz annál inkább. 

Soós Szabolcs írása

Ez a bejegyzés Henry Cloud és John Townsend írásai alapján készült. Eredetiben itt olvasható (Leave the past behind)

Oszd meg velünk történeted! Hogyan sikerült magad mögött hagynod a múltad?