2014. július 12., szombat

Illemszabályok 12 - Milyen a magatartásunk?



Milyen a magatartásunk?

A környezetünk érdekes módon azon a szinten közeledik hozzánk és fogad el bennünket, amelyen mi érezzük jól magunkat, és amelyet mi alakítottunk ki. Igényesen válasszuk meg azt a csoportot, azt a szintet ahova igazodni kívánunk.
*
Ebből következik, hogy legyenek ideáljaink és példaképeink! Tartsuk fontosnak és az eligazodáshoz szükségesnek a korunkban kissé mostohán kezelt tekintélytiszteletet! Ne szégyelljük, ha ráfelejtkezünk egy tiszteletre méltó hős, nagyszerű kutató, szentül élő keresztyén, vagy igaz emberbarát jellemére!
*
Célul tűzhető tulajdonság számunkra például a szerénység. Nem az ügyefogyott, az esetlen a szerény, hanem aki méltóságán alulinak tartja a tolakodást, a dicsekvést, a követelőzést, az „én mindenkinél mindent jobban tudok!” Mentalitást. A téves önértékelésnek egyik formája az álszerénység.
*
Fontos tulajdonság a tapintat! Aki tapintatos, az odafigyel másokra. Tudja, ki mire érzékeny, és elkerüli az ezt kiváltó, felidéző témát. Nem emlegeti fel a kudarcokat, a szomorú eseményeket, mindazt, amit környezetében feledni akarnak. Nem hányja más szemére azt, amiről az nem tehet.
*
Rend. Könnyebbé teszi az életet, a magunkét is a környezetünkét is. A rend rakásával, a rend teremtésével és főleg a már vérünkké vált rend szeretetével időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg az idők folyamán. A rendetlenség alapja általában a lustaság! Aki körül rendetlenség van, félő, hogy a fejében is! Lusta a dolgokat, élményeket rendbe szedni, és úgy elraktározni azokat.
*
Stílus. Ahogy kinéz, ahogy viselkedik, ahogy gondolkodik, ahogy társaságot, barátokat választ stb., az mind rá, az emberre jellemző.
*
Értelmes ember belátja, hogy mi a jóindulatú figyelmeztetés és az igazi bántás között a különbség, és a segítő tanácsot sohasem tekinti sértésnek!
*
Elterjedt, a szemtelenség, mint fegyver. Magának árt vele! Vagy akkor, vagy később sok energiájába kerül, míg úgy, ahogy helyrehozza az elrontott dolgát!
*
A humorérzék, a nevetés oldja a feszültséget, a sajátot és a környezetét egyaránt, és valami módon fölényt is biztosit a problémákkal szemben.
*
Ahhoz a bölcsességhez, hogy „valljuk magunkat odatartozónak, ahova tartozni szeretnénk”, a nevelésen keresztül vezet az út! Hagyjuk magunkat nevelni! És még inkább: neveljük saját magunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése