2014. július 6., vasárnap

Illemszabályok 6 - Pénzügyek, vásárlás, ajándék



PÉNZÜGYEK, VÁSÁRLÁS

Gazdagság, szegénység

! Pénzügyekről csak a legritkább esetben illendő beszélgetni.(Mennyit keresel kérdés, egyenesen sértő lehet)
Nem feltétlenül jó megoldás, hogy a szegényebb (nek tűnő) társainknak állandóan az óra alá dörgöljük szegénységüket. Ez illetlenség. Többet segítünk azzal, ha tapintatosak vagyunk, és egyszerűen „emberszámba vesszük”.



PÉNZ

Egyáltalán ne kérjünk kölcsön pénzt, csak ha már nincs semmilyen más megoldás. 
Ha nem akarsz valakinek kölcsönadni, nem kell megindokolnod, hogy miért nem, viszont a vele járó neheztelést vállalnod kell.
Író eszközünket készséggel adjuk kölcsön, de visszavárólag! Ha elfelejti visszaadni, nyugodtan szóljunk érte.
Ha kölcsönkérsz egy könyvet, rögtön tisztázd, hogy mikor adod vissza.
Ha mi adunk kölcsön és más megszegi az általa szabott határidőt, legtermészetesebben kérjük vissza a könyvet. Ne mi szégyenkezzünk emiatt, szégyellje ö magát.



BOLTBAN

Vásárlóként
Minden boltban ahova belépünk, köszönjünk (kivételek az áruházak)


Polcos rendszernél gusztálhatjuk az árut, de ne túlozzunk. Kiválogathatjuk a romlott zöldséget, de nem illik háromféle dezodorból fújni a kezünkre.
Legyünk tekintettel a zárórára.
Lehet, hogy nem tetszenek az áruk, de hangosan ne fitymáljuk őket, hogy ilyen vacak, olyan utánzat, bezzeg mi láttunk „Olaszban” sokkal remekebbet, stb.



AJÁNDÉK

Ajándékozzunk!

AZ AJÁNDÉK ADÁSA

Vigyáznunk kell ajándékozási szándékunkra, hogy gesztusunkban ne legyen nyakon csíphető valamiféle haszonlesés. Ne várjunk ellenszolgáltatást ajándékunkért cserébe.
Ha nincs, ötletünk egyszerűen kérdezzük meg tőle, hogy mit is szeretnénk kapni.(természetesen a mi pénztárcánkhoz mérve) A csomagot kibontva kisebb lesz a meglepetése, de legalább nem csalódik!
Ha megkérdezésre nincs módunk, akkor általánosan elfogadott megoldásnak tűnik a virággal vagy csokoládéval való kedveskedés. Ha a virág celofánba van csomagolva, akkor nem kell kibontani átadáskor, ha csak papírba, akkor átadás előtt, az ajándékozó szem láttára igen!
Ne csak neves alkalmakkor vagy jeles napokon gondoljunk a másik megajándékozására. Szokjuk meg, hogy ha bárhová megyünk, akkor apró jelzésnek szánt ajándékkal mindig kedveskedjünk a háziaknak.
Az árjelzés eltüntetése alól kivétel a könyv.
Tanuljunk meg szépen csomagolni.
Csak abban az esetben halaszthatjuk el az ajándék kibontását, ha az ajándékozó erre „engedélyt” ad. „Majd később otthon megnézed!” Akkor viszont kibontás után telefonon illik jelentkezni, megköszönni a most már kézben tartott tárgyat.
Nem szerencsés dolog az ajándék átadásánál mentegetőzni az ajándékozottnak.
Vigyázzunk arra, hogy az ajándék ne tévesszen célt, és ne legyen bántó! Egyéni érzékenységet ne sértsen.
Szegényeknek is jó állapotba adjuk a használt ruhákat. Ne alázzuk meg embertársainkat azzal, hogy „nekik” ez is jó.



AZ AJÁNDÉK FOGADÁSA

Semmiképpen ne szoljuk le a kapott ajándékot! Lelkendezni azonban nem kötelező!
A felbontott csomagot, ha édességet vagy egyéb nyalánkságot tartalmaz, kínáljuk körbe, és mi vegyünk abból utoljára.
A kapott virágot azonnal tegyük vázába, nem illő róla elfeledkezni, és kifejezetten sértő, ha már nálunk, víz hiányában hervad el vagy kókad el szegény!
A kapott ajándékot érthetően (nem zavartam motyogva), kedvesen köszönjük meg!
Ha esetleg borítékban pénzt kapunk ajándékba, diszkréten vegyük ki, se ne dicsekedjünk vele, se ne lássák rajtunk, hogy rosszalljuk, mert kevésnek tartjuk.
Ha valamire adják a pénzt, akkor arra is kell költeni, és ha olyan, akkor illik meg is mutatni.
Ha más városból kapunk ajándékot, vagy külföldről, első dolgunk legyen a köszönő levél megírása. Minél hamarabb annál jobb. Később kínosabb.
Kedves és figyelmes dolog, ha az ajándék kibontásakor külön megdicsérjük az ajándékozó művészi, ízléses csomagolását (Ha az volt!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése