2017. május 31., szerda

Pünkösdre hangolódva

A Szentlélek „amikor eljön megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében.” János 16,8 

             Pünkösd ünnepére készülünk, amikor is arra emlékezünk, hogy Jézusnak egy újabb ígérete valósult meg, miszerint elküldte a mennyből az Ő Szentlelkét. 

Isten Szentlelke az Ige szerint mindenekelőtt azt leplezi le, hogy mi a bűn. Nagy szükség is van erre, hiszen a világnak nevezett környezetünk eltitkolja azt, hogy mi az igazi bűn, illetve hogy mi a bűnnek a lényege. Látjuk és tapasztaljuk magunk körül, hogy ezen a téren mennyi a mellébeszélés és a folyamatos mentegetőzés. Ha egyáltalán megfogalmazódik is az, hogy ez vagy az bűn, vagy egyáltalán rossz dolog, akkor az kizárólag valami köztörvényes, sokakat felháborító cselekmény kapcsán: mondhatni nyilvános bűn. De például erkölcsi kérdésekben már nem is nagyon merjük ezt a kifejezést használni. Minden bűnnek a gyökere az, hogy ha valaki nem hisz Jézusban. Ennyire konkrétan beszél erről Krisztus: „A bűn az, hogy nem hisznek énbennem.” Ez magában foglal sok más állítást is, amit a keresztyének vallanak Krisztusról: mennyből jött közénk; szűztől született; csodákat tett; kereszthalálában magára vette az ember bűnét; feltámadt a halálból stb. Jézusban hinni egyet jelent mindezen bibliai állítások elfogadásával. És természetesen hinni azt is jelenti, hogy mindaz, amit Jézus tett, annak hozzám köze van.       
      
 A Szentírásban azt olvassuk, hogy nem mindegy, hogy ki mit gondol Jézus Krisztusról. Nagyon nem mindegy, hogy valaki hisz Benne, vagy sem. Amikor Isten Szentlelke kiárad valakire és elkezd benne munkálkodni, akkor talán kényelmetlen, mert a Szentlélek megítéli az ember bűnös természetét, megítéli a hitetlenségét. Leleplez bennünket, hogy amiről eddig azt gondoltuk, hogy lényegtelen, az valójából a lényeg lesz.Ez már a gyógyulás jele.A gyógyulás jele, amikor elkezdem
bűnnek látni azt, hogy eddig nem hittem Jézusban, és nem hittem Jézusnak. Isten Szentlelke úgy gyógyít, mint az orvos: először felállítja a diagnózist, amivel érzelmileg nem könnyű szembesülni. Azt hittem, hogy egészséges vagyok, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van, aztán kiderül, hogy mégsem. Persze, hogy nem könnyű ezzel szembesülni! De ezt nem lehet megspórolni.
           Pünkösd következménye, hogy a megtért ember erre rádöbbenhet, hiszen a Szentlélek érteti meg velünk, hogy Jézusban hinni vagy nem hinni nem egy századrangú kérdés. A Szentlélek ezek után hozzá is lát a hitetlenség, a betegség felszámolásához. Miután rádöbbenti az embert arra, hogy Jézusban nem hinni bűn, megajándékoz bennünket a hit ajándékával. És ez már egy sokkal kellemesebb érzés, amikor hitemben megerősödve már elmondhatom magamról, hogy hiszek, hogy meggyógyultam.


Egész egyszerűen: ha érdekel bennünket Jézus személye, tanításai és cselekedetei, akkor ez azért van így, mert a Szentlélek „keltette fel az érdeklődésünket”, és elkezdett minket kivezetni a hitetlenségből. Nagyszerű jó érzés tudni azt, hogy Isten Lelke bennem és benned is jelen van! Ha hiszel Jézus Krisztusban, akkor nem maradsz ki a Pünkösdi ünnepből, hiszen ott van a szívedben az, amiért ünneped lehet és ünneped lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése