2019. január 7., hétfő

Mi a vasárnap üzenete? Íme, egy vadonatúj lehetőség hogy a szíved és a lelked megtisztuljon, megújuljon! Mi-Minden + Teológia Blog



Hogyan ünnepled meg a vasárnapot? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! 

Keresztyén szempontból a vasárnap mindenekelőtt ünnepnap. Röviden a hívő ember nem azt tartja a legfontosabbnak, hogy a vasárnap szabad-e vagy sem, ennél sokkal lényegesebb számára, amit ezen a napon ünnepel, ti. hogy Krisztus őt megszabadította. Hogyan szabadított meg bennünket? Mitől kellett Krisztus megszabadítson? Mitől vált Jézus halála megváltó halállá? 




Az Ő halála, azért volt megváltó halál, mert megmutatta, hogy egy nagyon is megterhelt szóval élve, a bűn nehézségi ereje legyőzhető. Mert néha valóban úgy érezzük, hogy a gonosz szinte kényszerítő erővel, képes az embert újra és újra a mélységbe rántani. Mert küszködünk, de mégsem jön össze, mert meg akarunk szabadulni mindattól ami, visszahúz, de mégis valami visszaránt. Jézus oly módon adta halálra életét, hogy végleg széttörte a kényszerűség bilincsét.

Ez a vasárnap lényege: egy új lehetőség egy új kezdetre. A keresztyén gyülekezet abból a csodás meggyőződésből táplálkozik, hogy a döntő győzelem már 2000 éve megtörtént, hiszen Jézus Krisztus halála és feltámadása végérvényesen megtörte a gonosz hatalmát.

A vasárnap megünneplésében, amely az Istennel való beszélgetésben áll az istentisztelet keretén belül, végbemegy az a megszenteltetés, ami mind a mai napig magában hordoz egy magasztos, egy felemelő, egy szépségében pompázó, ünnepélyes emelkedettséget, mert vasárnap egy új nap virrad, egy új hét kezdődik ismeretlen lehetőségeket rejtve. 
Ez a vasárnap üzenete: Krisztusban egy új kezdet lehetősége, Krisztussal egy új sansz, egy új mód, egy új eshetőség a hétköznapi problémák végleges rendezésére.